rotarynews_com4

The Heart of Rotary Performance!

RX-8 Performance Parts Now Available!
714.779.8677

Navigation

RotaryNews Media



Ads by Google

Poll
Would you be interested in purchasing a book on the history and development of the General Motors two rotor engine (RC2-206).
YES
60%
NO
20%
MAYBE
20%
Total votes: 30

Who's online
There are currently 0 users and 191 guests online.

Loss of power
Submitted by cuda111 on Wednesday, September 20, 2006 - 8:52am

2004 Rx8 Auto. 34,000 miles
A weird thing happened, I had driven about 200 miles, stopped to get gas and when I pulled out on highway the car had no power. It was like I was trying to start out in 4th. The shift indicator showed 1st. I was able to coax it to about 3500 rpm where it took off like it should. I pulled over, stopped started and everything was all right. 1 hr later same thing off a red light. It did not flag any error codes and has not happed again since. Any Ideas?

[ login or register to post comments | next forum topic ]

subject:
lose of power
author:
date:
April 1, 2007 - 9:42am
I bought a 2006 rx-8 end of the year, 3,000 miles on it, and since the beginning, I have noticed that there is a lose of power when I reach the 6,200 rpm up to until 7,000 or more! A couple of timex it has been very bad, but I thought I did something wrong (?!?).
I thought the DSC kicked in in some condition, I paied attention to have the A/C off, because I am used with previous car to feel when the A/C kicks in! But no way, it clearly has a slow down in that range. I went to NYC and going up on the bridge, when it reached 6,200 rpm I could not increase my speed!!! I am a kind of worried!spoiled by other japanese car to not have any issues!!!:-)
what could be the problem? does the mazda dealer should take care of it in warranty if it's a throttle sensor or whatever other sensor as suggested here by someone! thanks
[ login or register to post comments ]

 
subject:
about the power drop in your rx8
author:
date:
January 16, 2011 - 2:21am
im experiencing the same problem...about 6k to 7 something u feel a definite drop in power and its driving me nuts...ive allready replaced my plugs and wires, and had the carbon flushed from the engine. did u ever figure out the problem? hopefully u did and maybe i have the same problem
[ login or register to post comments ]

 
subject:
LOSS OF POWER
author:
date:
April 2, 2007 - 2:17am
I can't diagnose your problem, (even though it sounds like
a clogging catalytic converter) but that is covered under warranty:
5 years or 60k miles. You should not be losing power,
especially in that range. Do't try to fix this problem yourself,
take it to a dealer; it's covered.
[ login or register to post comments ]

subject:
your problem probably has to
author:
date:
November 2, 2006 - 2:22pm
your problem probably has to do with the throttle position sensor, or one of the emission control valves.
[ login or register to post comments ]

subject:
Any updates on this condition
author:
date:
October 11, 2006 - 3:33pm
Any updates on this condition? It seems very strange... I also had a bad gas experience once, same symptoms.

But with the RX-8, it might be something else.

-Berny
[ login or register to post comments ]

subject:
LOSS OF POWER
author:
date:
September 28, 2006 - 5:28am
Simply change gas stations. In 1981 I filled my tank at a local
station. I don't know if the station just took delivery and mucked
up the gas in their tanks but cars were stranded everywhere,
I only got 50 yards from the station before my engine quit.
After cleaning the plugs on several tries I finallly got it running.
[ login or register to post comments ]

 
subject:
loss of power
author:
date:
October 16, 2006 - 3:34pm
not a dirty gas problem. Had it happen again. Different gas station

am wondering catalytic problem?
[ login or register to post comments ]

 
subject:
Recall
author:
date:
October 16, 2006 - 4:37pm
Has the car been through the latest Recall test?
[ login or register to post comments ]

 
subject:
LOSS OF POWER
author:
date:
October 17, 2006 - 3:40am
Hey Dan, yeah if he takes it in for the test it should
cover the basics. (A lot depends on his dealer)
Besides the new flash, I understand
plugs being changed are almost routine. If at his
milage they're the original plugs they should go anyway.
But why no codes?
[ login or register to post comments ]

 
subject:
loss of power
author:
date:
October 17, 2006 - 9:51pm
I just had the car in for the "engine vacum test" 2 weeks ago. Vacum tested fine, replaced plugs and had flash update. Car still had the problem
[ login or register to post comments ]

 
subject:
LOSS OF POWER
author:
date:
October 18, 2006 - 4:39am
This is my last shot in the dark. We looked
at the simple things so it's time to move on.
My son's 1999 Saturn SC-2 had intermittent
timer sensor problems. (There's no
distributors anymore) I wonder if one set
of plugs isn't firing in the 900 to 3500 RPM
range. ((leading or trailing) I only say this
because the car starts and is fine above 3500 rpm.
You might have to wait till the problem is permanent.
If it is something in the ignition it should be
covered under Fed Emissions Warranty.
P.S. Just was out staring at the individual coils
on my RX-8, what if a female connector expanded
just enough in the main connector (plus carbon)
that caused this intermittent problem. It's just
another thought.
Sorry I didn't help much, but maybe what I said
might give other people some ideas.
[ login or register to post comments ]

Comment viewing options
Select your preferred way to display the comments and click 'Save settings' to activate your changes.

Find us on Facebook

User login


Atkins Rotary
Automotive, Aviation, and Marine Applications of Rotary Engines
Phone 253.848.7776
Fax 253.848.3284
atkinsrotary.com

Google Search
Google

Follow us on Twitter


Forum topics

Top nodes



Who's new

home | events | forum | search | archive
Copyright © 2005 RotaryNews.com Media Group LLC, a Nevada Corporation
user error: Can't open file: 'accesslog.MYI' (errno: 145)
query: INSERT INTO accesslog (nid, url, hostname, uid, timestamp) values(839, '', '54.225.43.188', 0, 1495777684) in /home/www/rotarynews.com/includes/database.mysql.inc on line 89.